KORTO MALTEZE

Korto Malteze (Corto Maltese) je stripski junak kojeg je stvorio italijanski pisac Hugo Prat (Hugo Pratt). On je ležerni kapetan čije su pustolovine smeštene u prvim decenijama XX veka. Skitnica zlatnog srca, romantični idealista, on je trpeljiv i milosrdan prema poraženima. Rođen je u Valeti 10.07.1887. godine, kao sin velškog mornara iz Kornvola i proročice, Ciganke sa Gibraltara, urezao je u detinjstvu, očevim brijačem, liniju sreće na svom dlanu, određujući tako sudbinu kao stvar izbora. Korto je otelotvorenje skepticizma u pogledu nacionalnih, ideoloških i religioznih "velikih naracija". Tokom svojih putovanja on pomaže ljudima različitih zanimanja i porekla, takođe on upoznaje i sreće stvarne istorijske ličnosti poput Džeka Londona (John Griffith Chaney), Ernesta Hemingveja (Ernest Miller Hemingway), Hermana Hesea (Herman Hesse), Buča Kasidija, Romana fon Unger Šternberga i Enver Pašu. Kortova omiljena knjiga je "Utopija" Tomasa Mora (Thomas More), ali nikako ne uspeva da je pročita do kraja. Sam strip prošaran je brojnim citatima, parafrazama i referencama na svet literature. Epizode Korta Maltezea kreću se od realističnih istorijskih pustolovina do okultnih i fantastičnih. Kortu se gubi svaki trag tokom Španskog građanskog rata.


REDOVNA IZDANJA:01. Mladost
02. Balada o slanom moru
03. Karipska svita
04. Pod gusarskom zastavom
05. Zeleni kontinent06. Laguna misterija
07. Kelti
08. Etiopljani
09. U Sibiru
10. Priča o Veneciji11. Blago Samarkanda
12. Tango
13. Helvetske priče
14. Mu


KRAJ EDICIJE


7 коментара:

 1. jel moguce da se stripovi dobiju na mail u cbr formatu?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Poštovani, opcija slanja stripova na mail u cbr ili cbz formatu, odnosno u još popularnijoj interaktivnoj formi, rezervisana je samo za donatore bloga. Uživajte u stripovima i preporučite nas Vašim prijateljima. Veliki pozdrav. :)

   Избриши
 2. Pozdrav,kako da ja iz Sarajeva uplatim donaciju i kako to ide sa SMS-om?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Poštovani Harise, uplata donacija pitem SMS-a važi samo za teritoriju Srbije pošto je to usluga srpskog operatera. Ini način je preko PayPal-a, odakle nam dolazi 90% donacija. Ukoliko ste u posedu bilo koje platne kartice imate mogućnost registrovanja na PayPal što je potpuno besplatno, Dalje sledite njihove korake, nije teško. Veliki pozdrav.

   Избриши
 3. Da li moze da se postavi Pustinjski skorpioni.
  Veliki pozdrav

  ОдговориИзбриши
 4. Одговори
  1. Poštovani g Nikola,

   vrlo je jednostavno. Samo kliknite na
   šoljicu kafe u gornjem desnom delu bloga
   i preko PAY PAL-a donirate željeni iznos.

   Uživajte u čitanju i preporučite nas
   Vašim prijateljima,
   Veliki pozdrav od SU :)

   Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.