FANTOM

Fantom pripada američkoj školi avanturističkog stripa, a kreirao ga je Lee Falk "otac" Mandraka mađioničara. Prvi put je publikovan 1936. godine u dnevnim novinama. Smatra se jednom od najdužih američkih franšiza koja se objavljuje i dan danas. Lee Falk je radio na svojoj kreaciji sve do svoje smrti 1999. godine. Pored njega u izradi Fantoma učestvovali su sledeći umetnici: Tony De Paul, Paul Rayan, Terry Beatty, Ray Moore, Wilson McCoy, Bill Lignante, Sy Barry, George Olesen, Keith Williams, Fred Fredericks, Graham Nolan i Eduardo Baretto.
Priča prati 21. naslednika loze Fantoma zakletog borca protiv kriminala, u izmišljenoj afričkoj državi Bangalla, koja je "rođena" 1536. godine, kada je u napadu gusara ubijen otac britanskog moranara Christopher Walker-a. Nakon što je osvetio očevu smrt, zakleo se nad lobanjom njegovog ubice da će ostatak svog života posvetiti borbi protiv zla. Za razliku od ostalih superheroja Fantom nema nadprirodne moći pa se u borbi oslanja na svoju snagu i inteligenciju. Ženi se svojom ljubavi iz detinjstva Dianom Palmer koju je upoznao za vreme svog školovanja i odrastanja u SAD i sa njom dobija dvoje dece Kit-a i Heloise. Njegovi verni pomagači su izdresirani vuk Đavo i konj po imenu Heroj. Fantom živi povučeno u srcu džungle u prastaroj pećini u obliku lobanje oko koje je nastanjeno pleme Pigmeja koji su mu dali nadimak "Duh koji hoda". Sva dešavanja iz džungle dolaze do njega uz zvuke bubnjeva ili preko njegovih Pigmeja izviđača. Zaštitni znak su mu prsteni na levoj i desnoj ruci u obliku lobanje i ukrštenih mačeva. Lobanja predstavlja znak za njegove neprijatelje, dok ukršteni mačevi predstavljaju Fantomovu zaštitu.
Zavet Fantoma je da njegovoj smrti svedoči poglavica plemena pigmeja i njegov sin koji nasleđuje masku i njegove dužnosti i odnosi telo svog oca u porodičnu grobnicu duboko u svoju pećinu. Sa svojim nasleđem i zadacima upoznaje se iz hronika koje su vodili njegovi prethodnici, što svim stanovnicima džungle daje privid njegove besmrtnosti.


MAPA BENGALIJA


REDOVNA IZDANJA:001. Detinjstvo i školovanje
002. Veštica
003. Ljubav u džungli
004. Bolnica u džungli
005. Barski pacovi006. Zeleni ljudožder
007. Dijana stiže u džunglu
008. Olimpijada u džungli
009. Medeni mesec
010. Pirati pod maskom011. Blago u Fantomovoj pećini
012. Zavidljivi vrač
013. Gvozdeni zmaj
014. Znak sreće
015. Dečak i lav016. Ajkule
017. Zlatna laguna
018. U grotlu vulkana
019. Potera kroz džunglu
020. Talac

5 коментара:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.