PROPOVEDNIK

Propovednik je američki strip serijal kojeg su kreirali Garth Ennis (pisac), Steve Dillon (Crtač) i Glenn Farby (Boja). Franšiza je izašla u ukupno 75 brojeva, od čega 66 redovnih izdanja, 5 celovitih priča i 4 broja pod nazivom Propovednik: Svetac ubica. Poslednji broj 66 izašao je u Oktobru 2000. godine.
Priča prati Jesse Custer-a, propovednika u malom Teksaškom gradiću Annville kojeg je zaposelo natprirodno biće Genesis koje je plod zabranjenog odnosa između anđela i demona. Vođen jakim osećajem dobra i zla Custer putuje širom SAD, doslovno pokušavajući da pronađe Boga koji je napustio raj nakon Genesisovog rođenja. Na tom putu on se upoznaje i sa novim moćima koje su mu date, a uskoro mu se pridružuje i njegova bivša devojka Tulip O'Hare i irski vampir sa neobuzdanom žeđu za krvlju Cassidy.
Kroz radnju serijala prepliću se različiti žanrovi poput vesterna, horora, akcione drame, pa čak i ljubavne priče. On umetnost grafičkog pripovedanja podiže na jedan sasvim novi nivo. Svojim nepomirljivim stavom o religiji i urbanim ritualima, usisava čitaoca u alternativni univerzum i pruža mu pravi prljavi, pakleni provod.


REDOVNA IZDANJA:001. Vreme za propoved
002. I pakao je došao s njim
003. I onaj ko te dovede
004. Ostati uspravan
005. Izreći molitvu za sedam metaka006. Njujorški policajci
007. Plavci
008. Sve u krugu porodice
009. Kad je priča počela
010. Kako sam naučio da volim Gospoda011. Ortaci
012. Do kraja sveta
013. I dođe smrt na belom konju
014. Momci ostaju momci
015. Nezvani gosti016. Noć strašnog suda
017. Čudotvorac
018. Teksas i Svemirac
019. ..........
020. ..........

8 коментара:

 1. Kad ste objavili najavu za ovaj serijal, zamijenio sam ga za serijal Punisher, s kojim on očito nema nikakve veze, što sam uvidio prema jučerašnjoj objavi prvih epizoda i uvodnom tekstu. Pomiješao sam riječi Preacher i Punisher, a evidentno je da se radi o dva potpuno različita serijala, moj propust. Veliki pozdrav!

  ОдговориИзбриши
 2. Ima 66 da budemo precizni - u osnovnoj prici. I ovo je medju top 5 stripova koje sam citao ikad. Citajte na engleskom ako vec nema prevoda, vredi verujte

  ОдговориИзбриши
 3. Odlican je propovednik,nadam se da ce biti jos epizoda u strip utopiji

  ОдговориИзбриши
 4. Hocete li objaviti ostatak najboljeg stripa ikada???

  ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.