RIĐOBRADI

Riđobradi ili Demon sa Kariba je Belgijski strip, originalno objavljen u Francuskoj pod nazivima "Redbeard" (Francuski: Barbe-Rouge). Kreirao ga je pisac Jean Michel Charlier a crtao umetnik Victor Hubinon 1959. godine. Serijal je bio veoma popularan u Francuskoj, Belgiji i Holandiji i kasnije i na prostorima bivše Jugoslavije.
Nakon iznenadne smrti Victor Hubinon-a 1979. godine, crtanje ovog serijala dalje preuzima Jije (Joseph Gillain). Međutim, nakon njegove smrti serijal se skoro ugasio kada je Jean Michel Charlier odlučio da pokuša da nastavi serijal sa dva crtača Christian Gaty-jem i Patrice Pellerinom što se pokazalo kao pun pogodak. Na žalost Charlier umire 1989. godine, a serijal nastavljaju Jean ollivier i Gaty. 2006. godine "Dargaud" objavljuje kraj serijala a umetnik Marc Bourgne izjavljuje da će se možda nekad u budućnosti ponovo krenuti sa ovim projektom. (Izvor: Wikipedia)
Teškom mukom izdržavši nalet tornada, putnici na jednom španskom galleonu, među kojima je bio i francuski plemić Henry de Montfort sa suprugom Brigitteom, ponadali su se da je ono najgore već iza njih. Ali iskusni španski kapetan nije delio njihov optimizam. Poput svakog iskusnog pomorca iz tog doba, a reč je o godini 1715., znao je da će im trebati još mnogo sreće da izbegnu puno veću opasnost, u poređenju s kojom je tornado izgledao poput sitnice – trebalo je izbeći pirate jer su se nalazili u srcu njihovog carstva - u Karibima. A taj dan sreće im je ponestao. Uskoro su se na horizontu pojavila jedra manjeg ratnog broda, brika, koji je bio mnogo brži od teškog galleona, a po pravcu koji je zauzeo videlo se da mu je cilj da se približi španskom brodu, čija posada je preduzela sve mere da se pripremi za obranu od napada. Kada se na jarbolu zavijorila crna zastava sa simbolom sokola koji raširenih krila stoji nad mrtvačkom lobanjom, bilo je jasno da sledi borba na život i smrt: to je bila ratna zastava najpoznatijeg pirata na Karibima, Riđobradog, a brzi brod kojim je upravljao bio je poznat poput njegovog kapetana – to je bio čuveni "Crni Soko"! (Izvor: Stripovi.com)


REDOVNA IZDANJA:2 коментара:

  1. Hvala za ovu fenomenalnu seriju. Da li ste u mogućnosti da postavite i poslednji iz serijala - Riđobradi 25 Pirati Indijskog oceana?

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.