SUDIJA DREDD

Sudija Džozef Dredd (Joseph Dredd) je fikcioni karakter kojeg su stvorili pisac John Wagner i umetnik Carlos Ezquerra. Prvi put se pojavio u britanskom fikcionom magazinu 2000 AD 1977. godine.
Dredd je pripadnik policije u distopijskom gradu budućnosti Mega-grad jedan, koji se prostire duž istočne obale Severne Amerike. On je "Ulični sudija", ovlašćen da hapsi, osuđuje, kažnjava i izvršava kaznu nad kriminalcima. Oprema kojom raspolaže na terenu su njegov pištolj "Lawgiver" i motor "Lawmaster" koji je opremljen mitraljezima, moćnim laserskim topom, a unapređen je veštačkom inteligencijom što mu daje sposobnost da deluje samostalno ili u skladu sa sudijinim glasovnim komandama.
U serijalu nikada nije prikazano Dreddovo celokupno lice, što je na početku bila ideja vodilja a kasnije se pretvorilo u pravilo.
Biografija sudije Dredda govori nam da su on i njegov brat Rico Dredd klonirani iz DNA Šefa sudija Fargo. Njihov razvoj je veštački ubrzan, a svo znanje koje poseduju elektronski je implementirano u njihove mozgove za vreme odrastanja i razvoja. Iako mu je dužnost iznad svega, on joj nije slepo posvećen što se vidi u dva broja kada je dao otkaz "Pobuna robota" i "Priča o mrtvacu".
2130 godine, Dreddu je dijagnostifikovan rak dvanaestopalačnog creva, ali se ispostavilo da je bio dobroćudan.


REDOVNA IZDANJA:

Raniji slučajevi:


001. Pobuna robota (1. deo)
002. Pobuna robota (2. deo)
003. ..........
004. ..........
005. ..........


1 коментар:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.