TORPEDO 1936

Torpedo ili Torpedo 1936 je Španski strip serijal koji je napisao Enrike Sančez Abuli (Enrique Sanchez Abuli) i nacrtao Džordi Bernet (Jordi Bernet), a koji opisuje avanture antagonističnog karaktera Luke Torelija (Luca Torelli). On je bezosećajni plaćeni ubica koji za razliku od svojih konkurenata ne radi sam već mu pomaže njegov priglupi pomoćnik Raskal (Pepe Miravete - Rascal).
Serijal je započeo iskusni umetnik Aleks Tot (Alex Toth) koji je nacrtao prve dve priče 1981. godine. Prekinuo je saradnju sa Abdulijem i povukao se iz projekta kada je shvatio da ne dele identičan pristup crno-humornoj radnji i čestu upotrebu vulgarnosti.
Luka Toreli potiče iz siromašne sicilijanske porodice iz koje je silom još kao dečak morao da pobegne u Njujork nakon što mu je lokalni mafijaški šef ubio roditelje. U Njujorku je neko vreme živeo kod rođaka i radio kao čistač cipela sve dok nije ubio policajca i sam postao gangster. Otada se iz njegovog rečnika briše pojam "milost". On nema morala i zakon mu ne znači ama baš ništa, baš kao ni ljudski život. Ni njegov odnos prema ženama nije mnogo bolji jer je on slika i prilika najgore mešavine šoviniste i mačo muškarca. Radnja serijala se događa u Americi za vreme velike depresije 30-tih godina XX veka, u vreme kada su gangsteri i njihovi obračuni bili svakodnevna pojava.


REDOVNA IZDANJA:1 коментар:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.