UMPAH PAH

Umpah Pah (Oumpah-pah le Peau-Rouge ili Ompa-pa the Redskin) je serija romana koju su pokrenuli Albert Uderzo i Rene Goscinny, poznatiji kao kreatori Asteriksa. Serijal je debitovao u Tintin magazinu 02.04.1958. godine, gde je prošao gotovo nezapaženo. 1961. godine, publikaciju preuzimaju Lombard i Dargaud i strip polako pronalazi put do svojih čitalaca. Na veliko iznenađenje autori prekidaju pustolovinu već nakon pet izdatih brojeva da bi se u potpunosti posvetili stripu o Asteriksu.
Kroz serijal pratimo pustolovine hrabrog indijanskog ratnika Šavašavaha - Umpah Paha i njegovog vernog šeprtljavog prijatelja - francuskog oficira Huberta od Kisele Štrudle (franc. Hubert de la Pâte Feuilletée), koji je ipak poznatiji po svom nadimku Dupli skalp, koji su mu Indijanci dali zbog perike koju nosi na glavi. Naš glavni junak poseduje sve vrline koje jedan ratnik može poželeti: hrabar je kao puma (njegov totem), oprezan poput vuka koji vreba plen, brz poput zeca koji beži, miran poput sardine u ulju, tih poput pera koje pada na površinu jezera, itd
Njegov pratilac u pustolovinama je vojnik, koji ima sve one mane koje su potrebne da bi se pokretala radnja jednog humorističkog stripa: naivan je, praktično nesposoban, hvalisav, nespretan, slab, i plašljiv, ali zato ima ogromno srce. Pravi lik koji upada u razne neprilike iz kojih će ga njegov hrabri prijatelj često izbavljati, vodeći tako čitaoce kroz fantastične pustolovine.REDOVNA IZDANJA:01. Dupli skalp
02. Na ratničkoj stazi
03. Gusari
04. Tajna misija
05. Opsada

KRAJ EDICIJE


6 коментара:

 1. Sa zadovoljstvom sam pročitao avanture UMpah Paha, a za to vreme sam se vratio u davno detinjstvo kada sam čitao petobroj ovog stripa. Zahvaljujem se redakciji ovog sajta što su mi omogućili ovo "putovanje" i lepo podsećanje na neke druge dane !

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Opet sam citao ovaj prelepi crtac iz moga detinjstva - a sada sam 62!
   Opet je sve bilo veliko uzivanje.
   Hvala vam na ovim prelepim "uspomenama"!

   Избриши
  2. Poštovani g Talični,

   Uživajte u čitanju i preporučite nas Vašim prijateljima.

   Veliki pozdrav :)

   Избриши
 2. Prvo da vam s zahvalim na Umpah Pah-u vratli ste mi lepe uspomene iz detinjstva.Ovo sam nekada citao u Politikinom Zabaviku.Da li cete izaciti nesto od Belog Strelca i Rin-tin-tina?Hvala.

  ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.